У суботу, 26 листопада, в Чорткові вшанували пам’ять про всіх загиблих від Голодомору 1932-33 рр. та інших років. На центральному міському кладовищі біля монументу на честь жертв голоду було відправлено Панахиду. У ній взяли участь представники влади, політичних та громадських організацій, педагоги, школярі та студенти навчальних закладів Чорткова, небайдужі громадяни. Греко-католицьку громаду представляв декан Чортківського деканату о. Андрій Мельник. Були також представники інших християнських конфесій.

Біля пам’ятного місця жертв Голодомору 1932-33 рр. відбувся і реквієм, під час якого лунали промови, пісні та поезія. У своїх виступах учасники заходу наголошували, наскільки страшною та непоправною для України була ця трагедія – спланований радянською владою геноцид українського народу. Найновіші офіційні дані свідчать, що від голодної смерті померло від 4-ох до 9-ти млн. наших співвітчизників, з-поміж котрих половина – діти. Найбільше постраждало сільське населення, яке чинило опір примусовій колективізації. Радянська влада всіляко замовчувала та спростовувала спланований нею голод і не допомагала громадянам.

Присутні на поминальній молитві поклали біля хреста свічки у честь загиблих. А у вікнах помешкань багатьох чортківців з’явились запалені свічі, що підтвердило небайдужість людей до трагічної сторінки української історії.

Вічна пам’ять усім покійним жертвам Голодомору!   

Прес-служба Бучацької єпархії

ВШАНУВАННЯ ЖЕРТВ ГОЛОДОМОРУ В ЧОРТКОВІ https://buchacheparchy.org.ua/ Super User