У лоні УГКЦ з’являться три нові митрополії. Таку офіційну заяву зробив Блаженніший Патріарх Святослав 8 листопада. Так, Синодом Єпископів УГКЦ було вирішено створити Львівську, Івано-Франківську та Тернопільсько-Зборівську митрополії, які, у свою чергу, ділитимуться на існуючі нині єпархії.

Факт свідчить багато про що. Створення нових митрополій є рушійною силою у справі здобуття Патріархату для нашої Церкви. До того ж, об’єднання єпархій у митрополії сприятиме їх тіснішій співпраці у різних напрямах.

Відтепер склад нових митрополій буде таким:

- Львівська митрополія (Львівська архиєпархія, Самбірсько-Дрогобицька єпархія, а також Стрийська та Сокальсько-Жовківська);

- Івано-Франківська митрополія (Івано-Франківська та Коломийсько-Чернівецька єпархії);

- Тернопільсько-Зборівська (Тернопільсько-Зборівська і Бучацька єпархії).

Очолять нові митрополії, відповідно, Правлячі архиєреї теперішніх Львівської архиєпархії, Івано-Франківської та Тернопільсько-Зборівської єпархій, отримавши титул Митрополита. Тернопільсько-Зборівською митрополією керуватиме Преосвященний владика Василій Семенюк. З нагоди її створення 22 грудня, у день свята Зачаття Пресвятої Богородиці, у Тернополі як митрополичому осідку відбудуться урочистості. 

Загалом, у складі УГКЦ уже є кілька митрополій. Це Києво-Галицька митрополія під проводом Блаженнішого Святослава, у склад якої входять Київська архиєпархія, Одесько-Кримський, Донецько-Харківський та Луцький екзархати. Іншими митрополіями УГКЦ є Перемишльсько-Варшавська (Польща), Вінніпезька (Канада) та Філадельфійська (США).

Прес-служба Бучацької єпархії

БУЧАЦЬКА ЄПАРХІЯ ВВІЙДЕ ДО СКЛАДУ НОВОЇ МИТРОПОЛІЇ https://buchacheparchy.org.ua/ Super User