На 54-ій сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ у Брюховичах 27-28 жовтня ц. р. було вирішено: «Створити Робочу групу з канцлерів єпархій та екзархатів і працівників Канонічного відділу Патріаршої курії УГКЦ під керівництвом Владики Дмитра (Григорака) для осучаснення типового уставу парафії УГКЦ в Україні». Згідно з цією постановою, у Чорткові, в єпархіальному управлінні Бучацької єпархії, 11 листопада відбулося перше робоче засідання групи. Головував на ньому Преосвященний Владика Дмитро за участю канцлерів з різних єпархій та екзархатів, а також синкела єпархії у справах духовенства о. Івана Сенькова.

На засіданні присутні обговорювали пропозиції щодо створення уставу нашої Церкви, який мав би регулювати внутрішнє життя парафій та їх взаємозв’язок з єпархіальним урядом. Саме такий універсальний устав має діяти поряд зі статутом. Владика Дмитро пояснював, що у статуті неможливо все детально сказати і передбачити, а в уставі якраз є більше конкретики. Підтвердив слова владики й о. Іван Сеньків, зазначивши: «Устави для внутрішнього користування – це було б дуже добре».

Також канцлери доповідали Владиці про наявність чи відсутність у їхніх єпархіях чи екзархатах статуту й уставу. Владика Дмитро пояснив, що потрібно чітко розмежовувати ці два поняття. Як виявилось, у більшості єпархій наразі діють різноманітні декрети, що виконують функції уставу й регулюють діяльність парафії.

Прес-служба Бучацької єпархії  

У ЧОРТКОВІ ВІДБУЛОСЯ РОБОЧЕ ЗАСІДАННЯ КАНЦЛЕРІВ ЄПАРХІЙ ТА ЕКЗАРХАТІВ УГКЦ https://buchacheparchy.org.ua/ Super User