Журналістика – одна із небагатьох професій, яка спроможна впливати на певні суспільні процеси, може витримати удари навіть антигуманної політики, у силі захистити морально-духовні людські цінності. Не випадково її часто називають «четвертою владою». Саме для представників «четвертої влади», тобто журналістів релігійних та світських ЗМІ України, з ініціативи Патріаршої комісії у справах мирян у Львові відбулася фахова зустріч – семінар із дещо провокаційною, проте важливою та актуальною назвою «Чому Церква мовчить там, де повинна говорити». Тематика семінару була доволі широкою: від роздумів про містичну глибінь Слова до практичних порад для віруючих журналістів, котрі працюють у світських ЗМІ, і чи не найголовнішим гаслом зорганізованої зустрічі стали слова: «Бути носієм Доброї Новини».

У семінарі взяли участь кілька десятків представників ЗМІ: газет, журналів, інформаційних Інтернет-джерел, агентств, радіо. Досягнення у сфері релігійної журналістики з Бучацької єпархії УГКЦ представляли журналісти часопису «Христова Скеля». Газету, загалом, презентувала с. Марія Кузь, ЗСПР, ведуча дитячої сторінки єпархіального видання.

Під час зустрічі журналісти могли почерпнути багато корисної та актуальної інформації, яку згодом використовуватимуть у своїй діяльності. Так, згідно статистичних досліджень, більше шістдесяти відсотків людей, нині довіряють Церкві. Тому релігійна журналістика покликана укріпити цю довіру якісними, правдивими та об’єктивними матеріалами. На жаль, у сфері української журналістики нині ще багато «білих плям», особливо якщо говорити про теми релігії, культури та суспільства, оскільки політика та економіка в Україні – «у пошані» (!) і завжди на першому місці. До того ж, у світських ЗМІ, за словами журналіста і викладача Українського Католицького університету Володимира Павліва, недостатньо розвинена церковна публіцистика.    

Не менш важливими залишаються і проблеми взаємин між релігійними і світськими ЗМІ. Нині журналісти повинні творити міцну спільноту та невимушену атмосферу, аби забезпечити свободу віри, захист суспільної моралі, сповідування християнських цінностей. Тому представниками ЗМІ була подана пропозиція створити структуру, в якій журналісти могли б обмінюватись матеріалами, ідеями, отримували б відповідні консультації.

В Українському Католицькому університеті для всіх охочих передбачена спеціальна магістерська програма з журналістики, а в проекті, пояснює Володимир Павлів, і створення навчальної телерадіостудії. Крім цього, голова Патріаршої Комісії у справах мирян Юрій Підлісний висловив ідею проводити для представників «четвертої влади» частіші зустрічі. Це мали би бути реколекційні науки разом із обміном ідеями та планами. Найголовніше, аби все проходило у доброзичливій та ненав’язливій атмосфері.

Віталій Затильний

ЖУРНАЛІСТІВ РЕЛІГІЙНИХ І СВІТСЬКИХ ЗМІ ОБ’ЄДНУЄ ВІРА І ЦЕРКВА https://buchacheparchy.org.ua/ Super User