alt

Історія Церкви засвідчує і відкриває нам сторінки таємності і святості, таким для нас є БЛАЖЕННИЙ ВАСИЛІЙ ВЕЛИЧКОВСЬКИЙ. Саме його імені та постаті була присвячена година духовності, яка проведена у Чортківському гуманітарно-педагогічному коледжі імені Олександра Барвінського та Чортківському медичному коледжі. Завдяки священнослужителям Собору Верховних Апостолів Петра і Павла, родина Олега і Тані Чихарівських відкрила завісу таємниць духовного подвигу Владики Величковського і повідомили ряд цікавих фактів.

Зокрема, що під час приїзду Папи Римського Івана Павла ІІ на Україну, 27 червня 2001 року, беатифікованими до чину блаженних було оголошено 28 мучеників УГКЦ. Серед них і Священномученик Василій Величковський, внесок якого у діяльність та розвиток Української Греко-Католицької Церкви у підпіллі є неоціненним. Тривалі переслідування радянською владою, тюремне ув’язнення та десятирічне заслання не зламали твердої непохитної віри священнослужителя, який стійко вистояв у греко-католицькій традиції та поширював свою віру серед потребуючих. 20 липня 2014 року на Всеукраїнській прощі у Маріїнському духовному центрі Зарваниця Блаженного Василія Величковського було проголошено покровителем пенітенціарного служіння.

Сьогодні ми згадуємо про життєвий шлях Блаженного Василія Величковського, його важливу місійну діяльність, а також про долю його нетлінних останків та чудеса, здійснені ним після смерті. Зважаючи на свідоцтво праведного життя блаженної пам'яті Кир Василя Величковського, зокрема, його витривалість, мужність та вірність Христовій Церкві, виявлені під час переслідувань за віру, сьогодні ми звертаємося до нього про заступництво та захист у потребах:

О мій Боже!

З глибини моєї душі віддаю поклін

Твоїй безмежній Величі.

Дякую Тобі за ласки й дари,

що ними Ти наділив Твого вірного

Слугу Блаженного Священномученика

Василя Величковського.

Прошу Тебе, прослав його також і на землі.

Благаю Тебе, уділи мені в своєму

Батьківському милосерді ласку (намірення),

про яку Тебе покірно молю.

Амінь.

о. д-р Мирослав Думич

Голова Літургійної комісії

 

Народ пам’ятає своїх Святих https://buchacheparchy.org.ua/ Super User