alt

Зустріч голів єпархіальних комісій УГКЦ у справах єдності між християнами відбулась у Києві 29-30 жовтня. На ній були присутні представники більшості єпархій з України та із-за кордону.

На початку програми учасники відвідали офіс УГКЦ на вул. Інститутській, який розташований неподалік трагічних подій, що мали місце 19-20 лютого. Перед присутніми виступили представники Всеукраїнської Ради Церков і Релігійних організацій (ВРЦіРО) та Наради християнських Церков, які представили діяльність цих організацій.

Пізніше священики мали змогу зустрітись із Верховним Архиєпископом-емеритом Любомиром Гузаром у його резиденції та поставити ряд хвилюючих запитань. Блаженніший заохочував до наслідування прикладу митрополита Андрея Шептицького у його змаганні до єдності.

Далі голови комісій відвідали Київську Трьохсвятительську духовну семінарію, що в Княжичах, де навчається більше 50 семінаристів, переважно з Центральної і Східної України. Цього ж дня представники єпархій мали робочий візит до Апостольського Нунція в Україні Томаса Галліксона, яка залишила позитивні спогади у кожного.

Особливо вразила прихильність його ексцеленції до нашої Церкви та його пропозиції щодо праці на полі екуменізму. Ввечері відбулась зустріч в Інституті релігійних наук святого Томи Аквінського із представниками інших конфесій, зокрема відомим православним богословом Юрієм Чорноморцем. Після певних дискусій було звернено увагу на особливу екуменічну підготовку та формацію майбутніх священиків у семінаріях та вищих школах єпархій.

Наступного дня учасники семінару спільно відслужили Божественну Літургію за мир та єдність у Соборі Воскресіння Господнього на Лівому березі, а також ознайомились із роботою Патріаршої Курії. На підсумковому засіданні було розглянуто останні важливі документи нашої Церкви щодо екуменічного діалогу та ролі і завдання УГКЦ у її еклезіологічній (церковній) самобутності.

Блаженніший Святослав накреслив своє бачення і завдання існування подібних комісій у єпархіях та наголосив на важливості проведення традиційного тижня за єдність християн у січні в кожній єпархій.

Наступну зустріч голів місцевих екуменічних комісій заплановано провести в жовтні 2015 року в Івано-Франківську.

 

Голова комісії у справах єдності християн Бучацької єпархії о. д-р Руслан Корнят

Комісія у справах єдності християн провела першу зустріч у столиці https://buchacheparchy.org.ua/ Super User