alt

Другий день праці Єпархіального Собору розпочався о 9:30, 20 вересня 2014 р.Б. Архиєрейською Літургією у Церкві Воздвиження Чесного Хреста Господнього м. Бучач. Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ, у проповіді звернувся до всіх учасників собору та окреслив головні напрямки діяльності, підкреслюючи 3 цілі, які всі ми повинні розвивати та плекати для збудування «Живої Парафії» і зрештою «Живої Церкви». Цими точками є: Боже Слово, молитва і дияконія.

Засідання розпочалося в 11 год. у приміщенні Бучацької районної державної адміністрації.

(Із програмою можна ознайомитись за посиланням:

«Програма проведення Єпархіального Собору Бучацької Єпархії УГКЦ»)

Кожний із доповідачів намагався максимально висвітлити дану йому тематику. Цікавим фактом було те, що кожен додавав також практичні аспекти і зауваги. Із представлень парафій випливало, що діяльність як з молоддю так і вірними провадиться, проте в силу багатьох обставин потрібно прикласти ще немало зусиль для побудови живих осередків віри. Протосинкел єпархії – о. Володимир Заболотний наголосив, що в першу чергу духовенство повинно дбати за молитву і вже тоді вчити цього вірних, зокрема молодь. Тонкою ниткою проходила думка про те, що саме віруюча молодь – це сила, яка здатна змінити суспільство.

Пані Дзвинислава Зарубайко та пані Марія Шафран пригадували та ділились з учасниками собору періодом «катакомбної УГКЦ». Тоді бути греко-католиком означало не просто відносити себе до тієї чи іншої конфесії - це було свідчення крові, свідчення віри і єдності Церкви навіть в такий нелегкий час.

Під час невеличкої перерви учасники собору мали можливість милуватися чудовими інструментальними композиціями, які виконував інструментальний гурт «Опус».

Опісля розпочалася праця в 6 групах, діяльність яких, разом із напрацюваннями груп першого дня Собору у м. Чорткові, буде оприлюднено 22 вересня 2014 р.Б.

Загальними пропозиціями, які лунали протягом цілого засідання у м. Бучачі, було створення біблійних кіл, а також пояснення Святої Божественної Літургії та інших церковних символів. Не менш важливим було питання участі дітей у Святій Літургії та житті церкви. Єпарх Бучацький пригадав учасникам слова Христа: «Пустіть дітей! Не бороніть їм приходити до мене, бо таких Царство Небесне» (Мт. 19:13). Також добавив цитату о. Василя Зінько, ЧСВВ: «Церква, в якій плачуть маленькі діти – жива Церква».

Владика Дмитро, у своїй підсумовуючій промові, звернув увагу в першу чергу на дияконію, яка повинна виразитись у 3 речах: молитві, пості та милостині. «Віра без діл - мертва. Сьогодні ми маємо найпотужнішу зброю у своїх руках. Це не танки, ані не вогнепальна зброя – це молитва. Але вона без служіння потребуючим є мертвою, рівно ж без Євхаристії. Сьогодні багато людей, не живе моральним життям і ходять до церкви, тільки для того, щоб приспати голос сумління. Церква не є покликана до цього. Христос помер на хресті не для нашого комфорту, а заради нашого спасіння. Тому ми повинні прикласти всіх зусиль, щоб у співдії із Божою Ласкою здобути спасіння», – Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ.

 

Прес-служба Бучацької єпархії УГКЦ

 

Другий день засідання Єпархіального Собору, м. Бучач https://buchacheparchy.org.ua/ Super User