На свято Різдва Івана Хрестителя в монастирі отців васильян в с.Улашківці відбулася урочиста Свята Літургія, яку очолив преосвященний владика Іриней (Білик),ЧСВВ у співслужінні духовенства Бучацької єпархії УГКЦ. У своєму зверненні до вірних владика наголосив на плодах покаяння, про які часто говорив Іван Хреститель.

А також єпископ, провівши паралель із сучасним становищем українців  і життям святого Івана, вияснював блаженства:» Бути тихим – це не значить упокоритися злу, а виборювати і вимолювати  в Бога ласки для свого народу. Бути вбогим духом – це значить віддати своє життя і свою волю волі Божій. Бути блаженним -  це не тільки виконувати заповіді Божі, але і захищати їх перед нападками світу».

Після Святої Літургії традиційно відбулося велике водосвяття біля джерела.


ДОДАТОК:

Повний Текст проповіді Преосвященного Владики Іринея (Білика),ЧСВВ, Каноніка
Римської Папської Базиліки Santa Maria Maggiore на Свято Різдва Івана Хрестителя в Улашківцях

Дорогі в Христі:

Високопреподобний отче-ректоре цієї Базиліки, всечесніший отче-вікарію, всесвітліший отче-мітрате, високопреподобні та всечесніші отці, преподобні брати і сестри, шановні гості, дорогі у Христі брати і сестри! Дорогі земляки! Щиросердечно  вітаю всіх Вас, що прибули на сьогоднішній відпуст нашим українським християнським привітанням – СЛАВА ІСУСУ ХРИСТУ!

Дорогі в Христі! З приємністю і радістю прибув я до Вас з Апостольської Столиці з вічного міста Риму, щоб розділити з Вами урочистість сьогоднішнього торжества.

 Бо, «Сьогодні Єлисавета радісно народжує останнього з пророків: начало апостолів, земного ангела і небесного чоловіка. Бо, «сьогодні розв’язується язик Захарії, що онімів був на веління ангела задля невірства. «Він був світич, який палає і світить» (пор. Ів. 5, 35), бо між народженими від жінок не було більшого від Івана (пор. Мт.11, 11).

Звіщення про народження Івана Хрестителя відбулося у місці молитви, в Єрусалимському храмі. І саме народження відбулося за особливою Божою ласкою та було позначене молитвою: піснею радості, хвали та подяки, яку батько Захарія підніс до Всевишнього.

Іван Христитель став Божим даром, якого довгий час просили батьки. Бог посилає пророка на світ, бо він має виконати особливе завдання - приготувати прихід Месії і кликати людей до покаяння. А щоб гідно виконати це велике завдання, Хреститель був сповнений Святим Духом і очищений уже в лоні матері від первородного гріха.

На берегах Йордану звучав могутній голос Предтечі. Люди з різних куточків Палестини приходили до нього, каялися зі своїх гріхів, а Іван хрестив їх водою на покаяння. Його хрещення відбувалося разом із проповідуванням Божого слова. Він говорив до людей: "Я вас хрещу водою на покаяння, а той, хто йде за мною, від мене потужніший, і я негідний носити йому взуття. Він вас хреститиме Духом Святим і вогнем" (Мт 3, 11).

«Покайтесь, бо наблизилося Небесне Царство... Чиніть плоди, достойні покаяння» (Мт. 3, 2-8), - так кликав до народу святий Пророк, готуючи світ до  приходу Спасителя світу.

Усю свою проповідь він скеровував на те, щоб приготувати Христові дорогу до людських сердець. «Готуйте путь Господню, вирівняйте стежки його, ходячи дорогою Божих заповідей. Кожна долина заповниться ділами любові і милосердя, кожна гора й горб наших гріхів знизиться, нерівне наше життя перед Господом вирівняється, дороги вибоїсті нашого невірства стануть гладкі (пор.Мт. 3, 2-8).

З того часу, коли святий мешканець пустині проповідував і хрестив у Йордані, минуло майже 2000 років, але його слова стосуються і до людей сучасного світу: "Покайтеся, змініть спосіб життя, спосіб думання, викиньте із серця все, що лукаве, живіть згідно з Божими заповідями.

    Він вказує на Месію як Агнця Божого, що взяв на себе гріхи світу і гріхи наші. «Хтось може подумати: але як ягня, настільки слабке, може усунути численні гріхи, численну злобу?» « Через любов, – відповідає Папа Франциск, – через свою тихість. Ісус, – наголошує Папа, – ніколи не переставав бути ягням: сумирним, добрим, повним любові, близьким до найменших, близьким до убогих... Але мав силу для того, щоб нести на собі всі наші гріхи, усі».

Святий Іван був людиною світла, свідчив про Світло,  але не власне, а те, яке проповідував ", - тобто Христа. Завданням його було: приготувати, розпізнати, маліти.

Предтеча закінчив своє життя мученичою смертю через свою безкомпромісність до злочинів і порушень тодішнього правителя Ірода, безстрашно вказуючи йому на його грішне життя, не боячись навіть смерті.

«Як багато людей платять дорогою ціною за те, що стоять по боці правди! Скільки-то чесних людей воліють іти проти течії, щоб не відступати від голосу совісті, голосу істини!» (Папа Франциск).

Святий Іван є взірцем, як саме потрібно проповідувати Христа і відстоювати правду – жертовною і цілковитою самопосвятою.

Він є добрим прикладом як для молоді, так і для старших, як треба любити правду, не боятися стати на її бік, вказати іншим на неї, не стати лінивим і заляканим мовчуном, а ще гірше - носієм брехні. На жаль, і за давніх часів, і за нашого часу ми зустрічаємо немало людей, котрі, подібно, як Пилат, не знають, що таке правда (пор. Йо 18, 38), і не бажають чути про неї. Пилат принаймні запитував про правду, а сьогодні ми бачимо багато таких, хто не згадує про правду.

Брехня опанувала наше суспільство. Ми були свідками, а багато-хто і учасниками, коли наш народ повстав проти брехні на найвищих щаблях нашої держави. А в теперішній час Україна стала ще жертвою нечуваної тотальної брехні і агресії північного сусіда. І за правду, свободу і гідність нашого народу полягло багато синів і дочок України. А Христос повчає: «пізнайте правду і правда визволить Вас».

 Північний сусід завидує бажанню нашого народу жити в правді і бути вільними. А батько брехні, злоби і ненависті – це диявол і його слуги. Читаємо в Святому Письмі, що коли диявол бачить, що хату замітають, сумує і шукає ще сімох дужчих і намагається повернутися, щоб опанувати хатою.

А північний сусід намагається повернутися в нашу українську хату і в ній наводити свої беззаконні порядки, як було в недавньому комуністичному минулому.

Господь прагне, щоб кожен з нас зробив свій особистий вибір: йти за голосом совісті, за голосом Божим, чи звернути на дорогу зла, насильства, брехні, обмов і несправедливості. Це стосується не лише уряду, депутатів, президента, а і всіх нас. Господь ставить перед вибором: чи станемо на коліна перед злодіями, а чи підемо до кінця за Богом, за Божою справедливістю, за Божою правдою.

Бути тихим – це не значить упокоритися злу, а виборювати і вимолювати  в Бога ласки для свого народу. Бути вбогим духом – це значить віддати своє життя і свою волю волі Божій. Бути блаженним це не тільки виконувати заповіді Божі, але і захищати їх перед нападками світу.

Сьогодні наша Україна показала всьому світу, що має людей на зразок св. Івана, які мали відвагу виступити проти зла, яке запанувало в нашому суспільстві і розпочали боротьбу безкомпромісну, ціною власного життя.

Дорогі у Христі! Наслідуймо смиренну і відкриту поведінку Івана Хрестителя проти негативних і злочинних проявів, в нашому  особистому та суспільному житті. Молімо Предтечу Господнього, щоб він і в нас, як колись в народі ізраїльському, приготував дорогу Господеві. Всі ми, будь-якого стану чи рівня, покликані до повноти християнського життя і до досконалості в любові. Саме тому кожен з нас може і повинен бути у цьому світі Господнім посланцем і свідком Слова Божого. Свідчити про Христа є завданням кожного віруючого і ми повинні давати можливість Господеві зростати в нас і у світі, а самим - маліти, так як це зробив Іван Хреститель.

Нехай благословення Боже, за молитвами Пресвятої Богородиці, яка тут перебуває між нами у своїй чудотворній іконі, за заступництвом святого Предтечі і Хрестителя Господнього Івана та молитвами святих блаженних мучеників та ісповідників нашої святої віри, які  знаменують прославу нашої Церкви на цій, Богом благословенній землі, супроводжує нас, особливо в теперішньому тривожному житті нашої історії.

В сьогоднішній, Богом благословенний празник, хочу щиро привітати усіх Вас, а особливо тих, хто носить славне ім'я Іван, Іванна. Бажаю Вам, щоб ви були гідними послідовниками Предтечі і Хрестителя Господнього Івана. 

А благодать Господа нашого Ісуса Христа і любов Бога Отця та Причастя Святого Духа нехай буде з усіма вами! Амінь.

«Сьогодні наша Україна показала всьому світу, що має людей на зразок св. Івана»,- ВЛАДИКА ІРИНЕЙ (БІЛИК),ЧСВВ https://buchacheparchy.org.ua/ Super User