17 - 20 жовтня в словацькому м. Кошице, що, як відомо, стало культурною столицею Європи’2013, відбулася щорічна Зустріч греко-католицьких єпископів Європи, що цього разу приурочена до 1150-річчя прибуття святих Кирила і Мефодія на слов'янські землі. Близько 30 католицьких єпископів східного обряду взяли участь у щорічній Зустрічі східних католицьких єпископів Європи. Зустріч відбулася на запрошення місцевого греко-католицького єпарха та під патронатом Ради Єпископської Конференції Європи. Її темою стала євангелізація культури. Єпископи осмислили євангельську місію двох святих грецьких братів – Святих Кирила та Мефодія, у світлі сучасних викликів, з якими Церкви в Європі зіштовхуються на місцевому рівні.

Наприкінці  зустрічі єпископи звернулися до своїх вірних та людей доброї волі з Посланням, у якому вони наголошують на тому, що цивілізація і європейська культура не є відокремленими від Євангелія Христа. «Культура без Бога провадить людину до розпачу та смерті. Ми виступаємо за культуру життя і надії. Така культура здатна охопити людину у всіх її вимірах і створити братерство, любов і дружбу, особливо супроти бідного, іммігранта та покинутого», - пояснюють єпископи в документі. На їхнє переконання, справжня культура – це та, яка включає культ Бога, який любить людей так, що віддав своє життя за них і переміг смерть своїм воскресінням. Очільники східних Церков звертають увагу на те, що Христос не залишається далеким від нашого щоденного життя. «Він просить мати довіру до нього. У життєвих турботах Він є тією скелею, на яку ми можемо опертися», - підкреслюють вони.

«У європейському контексті наші церковні католицькі громади східного обряду і кожен віруючий особисто покликані Божим провидінням продовжувати місію євангелізації святих Кирила та Методія. Таким чином, наші багаті традиції є не згадкою - пам’ятником,  якою захоплюватимуться, а джерелом життя для зцілення європейської культури, яка все більше секуляризується та дехристиянізується», - пишуть єпископи у Посланні.

Учасників заходу привітав єпископ Кошиці латинського обряду Бернар Бобер. Єпископи також зустрілися з мером міста та відвідали виставку візантійського мистецтва, що знаходиться на факультеті теології католицького університету Кошиці.  Крім цього, в рамках Року віри владики читали особисте сповідання віри блаженного Івана Павла II, уміщене в енцикліці «Slavorum apostoli».

Зустріч пройшла в теплій і дружній атмосфері, збагаченій молитвою і щоденною Божественною Літургією.

Департамент інформації УГКЦ

Культура без Бога провадить людину до розпачу та смерті https://buchacheparchy.org.ua/ Super User