Проща катехитів до Ватикану ,яка тривала з 24 вересня по 2 жовтня 2013р.Б., закінчилася, але духовно ще довго триватиме у серцях учасників. Група катехитів зі всієї України, яка вирушала від храму Різдва Пресвятої Богородиці зі Львова, в дуже короткому часі стала однією дружною родиною, яка мала перед собою важливу місію -взяти участь у Святій Літургії, яку очолить Святійший Отець Франциск  Папа Римський, молитися за всіх катехитів та ревне їхнє служіння ,за розвиток катехитичної праці в нашій церкві, відвідати святині Риму та святині  інших країн. Саме такі акценти  на початку прощі відразу зробив духовний провідник групио.Андрій Стадницький,заступник голови Катехитичної Комісії   Києво-Галицької митрополії. Кожного дня катехити мали можливість брати участь у Святій Літургії східного обряду у тих країнах, де зупинялися,приймати Євхаристію,молитися спільно вервицю, співати  катехитичні  та українські пісні.

Перше місто, яке справило багато приємних вражень це - Відень. Греко-католицький храм Святої Варвари,а пізніше екскурсія вулицями міста: Віденьська опера, Ратуша,пам’ятник Марії Терезії. Також молилися в соборі Святого Стефана.

Венеція стала незабутнім містом  перших екскурсій на човнах, подібно як Ісус зі своїми учнями багато подорожував на човні, так і катехити з України могли, на якусь мить, себе уявити біля свого Вчителя. Великий храм Святого євангелиста Марка, молитва біля мощей відкривала все більше і більше глибину Христового Євангелія, донесеного до наших днів.

В Падові цікаві історії з життя Святого Антонія Падевського, які розповідав брат Юрій Дроф’як,керівник групи та директор паломницького центру  «Teotokos», все більше давали можливість розуміти, що в дусі віри сьогодні є така можливість торкнутися життятакого великого святого,його чеснот і подвигів ,навчитися любити Бога так, як він любив.

Раннім Римом поспішає група молодих людей з синьо-жовтими шарфами. Вони перші зайняли чергу до входу  у Ватикан, подібно як жінки –мироносиці перші поспішали до гробу Воскреслого. Завдяки старанням с.Луїзи Цюпи ЗСНДМ  наша українська група  мала можливість взяти участь у  Святій Літургії в базиліці Святого апостола Петра, біля мощей  священномученика Йосафата. Архиєрейську святу Літургію очолив владика Богдан Дзюрах, який у своїй проповіді сказав що, «катехит- то є свідок віри».Саме на цій важливій думці Преосвященний вл.Богдан побудував свою змістовну проповідь.

Трьохденна програма в Римі включала в себе також Святу Літургію в величному  храмі Святої Софії  УГКЦ, вечірню, конференцію та працю в групах. До катехитів звернулася с.Луїза ЗСНДМ ,заступник голови Патріаршої Катехитичної комісії УГКЦ:

«Мої любі катехити! Тому що ісповідник віри Йосип Сліпий  думав за всіх нас, тому  ми є тут у Святій Софії, де ми сьогодні можемо подякувати за всіх катехитів греко-католицького світу. Ми єднаємося усі, саме тут, в соборі Святої Софії. Ми, що тут є в Римі, переживаємо дуже багато дарів. Бог об’являється в дуже різний спосіб кожному  з нас. Ми торкаємося  Божої краси  і Бог торкається нас. Бо всі ми,  перебуваючи тут, в Римі,  збагачуємося Божою красою, благодаттю, свідченням мучеників».

Після конференції с. Луїза  поділилася враженнями та основними думками, які сказав Папа Франциск  на зустрічі з представниками катехитичного служіння з цілого світу. Святійший Отець найперше звернув увагу, як висловилася сестра, на духовний зв’язок  катехита з Ісусом.»Скільки часу ви, катехити, перебуваєте на молитві біля кивота?»-запитав Cвятійший Отець Франциск . Друге: важливо, щоб всі розуміли, що катехизація –це не праця, а служіння Божому Слову ,це Місія, до якої нас запрошує Церква.І третє:не боятися йти туди, куди посилає Церква,бо Ісус вже пішов перед нами. Він ,сам Господь, полагоджує  справи щоденного катехитичного служіння.

Опісля спільна  святкова вечірня у храмі в переддень Святої Софії і гостинна вечеря у сeмінарії, яку приготували сестри служебниці НДМ.

Звичайно, що для кожного учасника Всесвітньої Катехитичної прощі кульмінаційним моментом була Свята Літургія на площі Святого апостола Петра, яку очолив Святійший Отець Франциск. Благословення Папи, сканування:»Україна любить Папу!» викликали сльози та хвилини глибокого єднання з наступником апостола Петра.

Пізніше проща катехитів мала своє продовження у прекрасному містечку Асиж, де є монастир і мощі Святого Франциска, далі екскурсія вулицями Мюнхена та панахида на могилі Степана Бандери, вечеря на кораблику по Влтаві (Прага) і на закінчення Свята Літургія в українській каплиці в Санктуарію Божого Милосердя(Краків).

Всі катехити, ділячись враженнями, по-дорозі додому, безмежно дякували Господеві і всім організаторам за чудову прощу до Риму та до інших країн Європи. Нехай вона стане джерелом нових подвигів і звершень на ниві катехитичного служіння.

Прес-служба Бучацької єпархії

ПРОЩА КАТЕХИТІВ ДО РИМУ https://buchacheparchy.org.ua/ Super User