20 серпня 2013 р.Б.у с. Свершківці Товстенського деканату відбулося посвячення каплиці Матері Божої Люрдської в честь 1025- річчя Хрещення Руси-України  і Року Віри у родинному домі о.Михайла Романюка, пароха катедри Св.Володимира УГКЦ Великого  у Парижі.

  Посвячення здійснили правлячий Архиєрей Бучацької єпархії владика Дмитро(Григорак), ЧСВВ  та  владика Борис( Гудзяк), єпарх Паризький  разом зі священиками ближніх парафій.

 Під величний спів громад с.Свершківці і с.Хмелева будний день перетворився на свято, яке стало духовною зустріччю з Пресвятою Богородицею.

 Після освячення каплиці, духовенство разом з вірними помолилися молебень до Божої Матері.

 Владика Дмитро  подякував за приїзд владиці Борису(Гудзяку), а також о.Михайлу Романюку за сприяння у побудові каплиці. Зокрема владика сказав: »Ця чудова композиція Люрдської Богоматері  і джерела має естетичний вигляд і прикрашає ваше село. Але вона   не тільки виконує   функцію прикраси,  але і має велике  духовне значення. Ми поклоняємся тим, хто є зображений тут. Через молитви і вашу віру тут  Господь Бог буде зсилати свої ласки і  захист  тим, хто до Нього звертається через Його Матір. Ці фігурки мають також і захоронне значення.  Це є традиція нашого українського народу, де б не були наші  українці  - вони завжди  ставлять придорожні хрести, фігури, ікони, виражаючи тим свою віру. Нехай ваше село черпає ласку Божу, мир і Божу благодать у молитві до Богородиці».  

 Вкінці владика Борис(Гудзяк) також висловив  свої враження щодо посвяти каплиці:

«Відколи я вперше приїхав на постійне проживання на Україну, мене вражає віра нашого народу. Як її зберігали  в дуже непростий радянський час: ці ритми дня, жести, орієнтацію. Глибоко зворушує цей спосіб віри- каплички, ікони, чування, прощі ... Дорога від вашого села до Люрду була непроста,  вона була встелена материнською,родинною молитвою,  Покровом Богородиці, авдентичністю українського села. Сьогодні інтернет, комп'ютер є дуже далекий від простоти цієї води, що витікає тут, з- під стіп Богородиці. Важливо, щоб ці прекрасні хвилини сьогодні відчули, тут присутні, діти. Бажаю, щоб ви  наважилися бути свідками Христа, щоб ви наважилися віддати Богові все своє життя, чи в сімейному, чи в монашому житті.

 Париж, Люрд, Володимирівські води Хрещення - все це жертва. Дякую Вам за вашу вірність і плідність».

 В подячному слові о. Михайло Романюк висловив вдячність обидвом владикам, які, незважаючи на зайнятість, приїхали до маленького  села Свершківці, молилися та спілкувалися з простими мирянами.

 А також просив вірних завжди в радостях і труднощах звертатися до Богородиці, яка нагадує своєю присутністю маленький Люрд на Україні,  та не забувати у своїх молитвах про владик, духовенство, які ведуть всіх нас до пізнання нашого великого Бога.

Прес-служба Бучацької єпархії

«Маленький Люрд» у с. Свершківці https://buchacheparchy.org.ua/ Super User