Правлячий Архиєрей Бучацької єпархії Владика Дмитро (Григорак ),ЧСВВ та владика Іриней  (Білик), ЧСВВ - Єпископ Канонік Римської Папської Базиліки Santa Maria Maggiore разом відслужили Архиєреську Святу Літургію в Улашківському монастирі отців Василіян на храмове свято –Різдво Івана Хрестителя 7 липня 2013р.Б.. Улашківська святиня  та вірні радо вітали обидвох владик, які у співслужінні отців василіян зі Львова, Крехова, Дрогобича, Бучача , Чорткова та отців Бучацької єпархії,  спільно молячись,  літургічним служінням прославили Господа.

У своїй проповіді владика Іриней (Білик) звернув  увагу на основні чесноти Святого Івана Хрестителя: «Його відвага і мужність виявлялася насамперед у поборюванні зла. У нього не було жодного примирення зі злом, він називав його по імені, без огляду на те, під яким видом, назвою, чи в якому місці воно себе проявляло, чи в  родинних домах, святинях, чи навіть і в царських палатах. Усю свою проповідь він скеровував на те, щоб приготувати Христові дорогу до людських сердець».

Також  Канонік  Римської Базиліки зацитував думку теперішнього папи Франциска: »Повчаючи про Івана Хрестителя, папа Франциск звернув увагу на те, що святкування народження св. Івана відбувається, коли дні є найдовшими в році, коли "мають більше світла". І, дійсно, "св. Іван був людиною світла, свідчив про Світло - але не власне, а Те, Яке проповідував ", - тобто Христа.

На думку Папи, св. Іван є образом Церкви. "Церква існує, щоб розповідати, щоб бути голосом Слова, свого нареченого (тобто, Ісуса Христа)… Церква існує, щоб проповідувати це слово аж до мучеництва, якого зазнає від рук сильних цього світу. Як багато людей платять дорогою ціною за те, що стоять по боці правди! Скільки-то чесних людей воліють іти проти течії, щоб не відступати від голосу совісті, голосу істини!»

«Дорогі у Христі! Наслідуймо смиренну і відкриту поведінку Івана Хрестителя проти негативних і злочинних проявів, особливо в теперішньому нашому українському суспільстві. Молімо Предтечу Господнього, щоб він і в нас, як колись в народі ізраїльському, приготував дорогу Господеві. Всі ми, будь-якого стану чи рівня, покликані до повноти християнського життя і до досконалості в любові»,-заохочував прочан владика Іриней Білик.

ПРОПОВІДЬ ВЛАДИКИ ІРИНЕЯ

Преосвященний Владико, Високопреподобні Отче-ректоре цієї Базиліки і Отче-Конcульторе Провінції Найсвятішого Спасителя отців Василіян, всечесніший Отче-Вікарію, всесвітліший Отче-Мітрате, високопреподобні та всечесніші отці, преподобні брати і сестри, вельмишановні гості, дорогі у Христі брати і сестри!

З великою радістю та вдячністю Богові і Вам кожного разу прибуваю до Вас з Вічного Міста Риму, з Апостольської Столиці, щоб тут, на цій святій Улашківській горі, у стіп чудотворних ікон Пресвятої Богородиці та Івана Хрестителя, просити покрову Богородиці та заступництва Івана Хрестителя і кращої долі для нашого народу.

Тому сьогодні особлива нагода для всіх нас, щоб урочисто вшанувати Різдво Івана Хрестителя та одержати відпуст повний, бо святкуємо найбільше з усіх свят на його честь. В церкві є багато святих і блаженних, але лише Іван Хреститель удостоєний такого почитання: кожного вівторка та 6 свят в часі року. Він єдиний з усіх Святих, після Божої Матері, що має свій празник Зачаття і празник Різдва.  Таким урочистим почитанням Церква хоче вказати на важливість цього святого для нас. Та й сам Христос каже, «що між народженими від жінок не було більшого від Івана Хрестителя» (Мт.11,11; пор.Лк.7,28). Ще до його народження ангел Господній промовив до його батька Захарії: «Він буде великий в очах Господніх» (Лука 1, 15). І він, справді, став великим своїм життям, проповіддю і мученицькою смертю. Сам Христос каже про нього: «Той був світич, який палає і світить» (Ів. 5, 35).

 Культ св. Івана на Сході дуже давній і дуже поширений. Свідком того є велике число церков у його честь, численна іконографія, вшанування його святих мощей по цілому світі, як також в цьому нашому Улашківському храмі.

Дорогі у Христі! Із Святого Євангелія дізнаємося, що вже саме народження Предтечі було незвичайним. Він народжується за провіщенням архангела від батьків: Захарії (з роду Аарона)  і праведної Єлисавети (з роду царя Давида), яка наповнилася Духом Святим і дитя з радістю здригнулося в її лоні і очистилося від первородного гріха, коли Мати Господа Бога завітала до її дому. «Народжується Предтеча, і священик Захарія звільняється від німоти, якою був покараний за невіру. Народжується Предтеча, і радіє Єлисавета, яка позбавляється безпліддя».

На важливість особи Івана Хрестителя вказує і його ім'я. Для єврейського народу ім'я мало велике значення, бо виражало суть особи, визначало її життєвий шлях. У Святому Письмі читаємо, що при обрізанні чудесним способом народженому немовляті дали ім'я Іван, що означає «Бог милосердний» (Лука 1,63). А назва «Предтеча» походить від слов'янського слова «Попередник», тобто той, хто йде попереду і прокладає дорогу. Цю подію Євангелист Лука описує на самому початку свого Євангелія. Це – ніби вступ до головної частини – розповіді про Христа і його спасительну діяльність. Таким приходом Івана у світ проголошується, що наблизився час благодаті, Божественної любові, оскільки своєю проповіддю він мав приготувати народ  до наближення Царства Божого.

Св. Іван стоїть на межі двох Завітів: Старого й Нового. Він завершує пророків та відкриває апостолів. Він не тільки пророк, але й предтеча-вістун, хреститель і мученик. Він єдиний мав ласку хрестити Того, про Якого інші пророки тільки пророкували.. Він вказує на Месію як Агнця Божого, що взяв на себе гріхи світу і гріхи наші.

«Покайтесь, бо наблизилося Небесне Царство... Чиніть плоди, достойні покаяння» (Мт. 3, 2-8), - так кликав до народу святий Пророк, готуючи світ до  приходу Спасителя світу.

Його відвага і мужність виявлялася насамперед у поборюванні зла. У нього не було жодного примирення зі злом він, називав його по імені, без огляду на те, під яким видом, назвою, чи в якому місці воно себе проявляло, чи в  родинних домах, святинях чи, навіть, і в царських палатах. Усю свою проповідь він скеровував на те, щоб приготувати Христові дорогу до людських сердець.

Покаяння і віра в Христа Спасителя - це дві необхідні умови осягнення Царства Небесного. Іван Предтеча і нині волає до нас, як колись закликав ізраїльський народ: «Готуйте путь Господню, вирівняйте стежки його. Кожна долина заповниться, кожна гора й горб знизиться, нерівне вирівняється, дороги вибоїсті стануть гладкі (Мт. 3, 2-8). А коли це в нас станеться?

Повчаючи про Івана Хрестителя, папа Франциск звернув увагу на те, що святкування народження св. Івана відбувається, коли дні є найдовшими в році, коли "мають більше світла". І дійсно, "св. Іван був людиною світла, свідчив про Світло - але не власне, а Те, Яке проповідував ", - тобто Христа.

На думку Папи, св. Іван є образом Церкви. "Церква існує, щоб розповідати, щоб бути голосом Слова, свого нареченого (тобто, Ісуса Христа)… Церква існує, щоб проповідувати це слово аж до мучеництва, якого зазнає від рук сильних цього світу. Як багато людей платять дорогою ціною за те, що стоять по боці правди! Скільки-то чесних людей воліють іти проти течії, щоб не відступати від голосу совісті, голосу істини!» - сказав Папа Франциск.

Предтеча закінчив своє життя мученичою смертю через свою безкомпромісність до злочинів і порушень тодішнього правителя Ірода, безстрашно вказуючи йому на його грішне життя, не боячись навіть смерті.

Святий Іван є взірцем, як саме потрібно проповідувати Христа і відстоювати правду – жертовною і цілковитою самопосвятою. Сьогодні наш світ також потребує людей на зразок св. Івана, які мали б відвагу почати боротьбу зі злом і то боротьбу безкомпромісну.

Дорогі у Христі! Наслідуймо смиренну і відкриту поведінку Івана Хрестителя проти негативних і злочинних проявів, особливо в теперішньому нашому українському суспільстві. Молімо Предтечу Господнього, щоб він і в нас, як колись в народі ізраїльському, приготував дорогу Господеві. Всі ми, будь-якого стану чи рівня, покликані до повноти християнського життя і до досконалості в любові. Саме тому кожен з нас може і повинен бути у цьому світі Господнім посланцем і свідком Слова Божого. Свідчити про Христа є завданням кожного віруючого і ми повинні давати можливість Господеві зростати в нас і у світі, а самим - маліти, і у цьому значенні Іван Хреститель є ідеальним прикладом до наслідування.

В цьому нехай допоможе нам Господь молитвами Пречистої Владичиці нашої Богородиці, за заступництвом святого Предтечі і Хрестителя Господнього Івана і всіх святих, що предстоять біля Божого престолу і невпинно моляться за душі наші.

В сьогоднішний Богом благословенний празник хочу щиро привітати усіх Вас, а особливо хто носить славне ім'я Іван- Іванка. Бажаю Вам, щоб ви були гідними послідовниками Предтечі і Хрестителя Господнього Івана. 

Нехай благословення Боже, заступництво Пресвятої Богородиці, яка тут перебуває між нами у своїй чудотворній іконі, за молитвами святих блаженних мучеників та всіх ісповідників нашої святої віри,які  знаменують прославу нашої Церкви на цій, Богом благословенній землі.

А благодать Господа нашого Ісуса Христа і любов Бога Отця та Причастя Святого Духа нехай буде з усіма вами! Амінь.

Навіть миттєвий дощ не налякав вірних,  а, навпаки, ще більше згуртував і був наче благословенням згори. Після Суплікації владика Дмитро (Григорак) ще раз наголосив, що в цей день в особливий спосіб Церква Христова вшановує Пресвяту Тайну Євхаристії, яка є центром, силою і звершенням всього буття. Владика заохочував не тільки на Святій Літургії приймати Євхаристію, а й після Літургії вміти у щоденному житті ділитися любов’ю Христа, як правдиві практикуючі християни.

Завершальним  акордом перед великим водосвяттям  була подарована пісня для обидвох владик: Іринея Білика і Дмитра Григорака, яку прекрасно виконала Алла Свистун, переможець єпархіального конкурсу «Пісня серця-2013». Пісню написав в честь Улашківської Богородиці дідусь дівчинки –п.Богдан Побуринний, теж житель с Улашківці.

Слід зуважити, що в Улашківській святині, крім Чудотворної  ікони Божої Матері  знаходиться   Чудотворна ікона  Івана Хрестителя, мощі Івана Хрестителя, а також частинка Животворящого Хреста Господнього.

«Наслідуймо смиренну і відкриту поведінку Івана Хрестителя», - владика Іриней Білик, ЧСВВ - Єпископ Канонік https://buchacheparchy.org.ua/ Super User