З 13 по 27 травня 2013 року Божого парафіяни Собору Верховних Апостолів Петра і Павла перебували в італійському місті Капуа, де здобували досвід праці на парафії Святих Филипа та Якова. За час перебування ми відчули, що таке " Жива парафія" і як приємно жити в спільноті. Дана парафія має великий дім "Божого милосердя", до якого звертаються за допомогою люди, які через різні життєві обставини не мають що їсти, і де жити. В цьому домі люди працюють безкоштовно. Вони з великою радістю готові допомагати та служити ближнім, оскільки даючи, отримуємо набагато більше.

Головною ідеєю будинку милосердя є бажання допомогти потребуючим. Головне - бачити Ісуса у тій людині, яка є поруч: половинка лику Ісуса (на мозаїці внизу) символізує Ісуса, який зустрічає, друга половинка – Ісус, який приходить і стукає в двері в проханні про допомогу. Кожна людина, що якимось чином спричиняється до такого служіння, вносить свою часточку, а в сукупності і єднанні усіх разом вимальовується повнота Божої любові і ласки

Кожного дня чути гучний та веселий гомін дітей, які збираються на спортивному майданчику, розташованому біля храму.

За час перебування м. Капуа  ми мали зустріч з парохом парафії  о. Джованні Бранко, який наголосив, що причиною наших негараздів та нарікань є наш внутрішній світ, наша віра. Якщо в людини є віра, то навколо неї розцвітає світ любові і миру, навколо неї є світло і спокій. Якщо ми не маємо віри, то навколо нас немає нікого і нічого. Джерелом віри є любов, а виявом віри є діла. Саме любов в спільноті і єдності укріплює і утверджує віру, яка в свою чергу породжує діла, породжує бажання жити в єдності з Богом, породжує бажання чинити добро.

Оскільки храм є святилищем Бога, тому парафія має стати для кожного місцем зустрічі з живим Богом

Також ми зустрілися з паном Кармельо, який поділився великим досвідом праці з сім'ями  та паном Джорджо, який займається літніми дитячими таборами.

Тут велику увагу звертають на підготовку до прийняття Святих Тайн, зокрема Миропомазання та Подружжя. Дані науки проводять люди, які пройшли  катехитичні курси по даній підготовці. Науки проводяться в катехитичному центрі "Тавор".

Особливо вразило те, що, завдяки пароху, в даному місті є українська церква, служать сестри Мироносиці та о. Микола Хом’як. Вони спрямовують всі свої сили на працю з українськими людьми, які змушені залишити рідний дім та їхати в іншу країну на заробітки. Люди збираються 4 рази в тиждень для спільної молитви та спілкування.

У неділю Мироносиць, 19 травня 2013 року, Преосвященний владика Діонісій Ляхович, Апостольський Візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії, відвідав українську громаду в італійському м. Капуа (Кампанія) та спільноту Згромадження Сестер Мироносиць, яка виконує своє служіння у цьому місті. Ми мали можливість разом з сестрами розділити радість їхнього свята, і в неділю Мироносиць бути присутніми на відновленні їхніх монаших обітів у старовинному храмі святого Марчелло, переданому у користування спільноті УГКЦ саме італійським священнослужителем парохом о. Джовані Бранко.

Ми щиро вдячні Богові за такий великий досвід, який побачили на парафії Святих Филипа і Якова, і просимо ласки, щоб наша віра супроводжувалася ділами, бо як каже Ап. Яків: " Віра без діл мертва"

Парафіяни кафедрального Собору м. Чорткова

Жива парафія – місце зустрічі з живим Богом https://buchacheparchy.org.ua/ Super User