В Катедральному  Соборі Верховних Апостолів Петра І Павла з 6 по 15 квітня 2013 р.Б. перебувала копія Туринської плащаниці, яка уприсутнювала  та відкривала заново для вірних Бучацької єпархії вартість терпіння Ісуса Христа. До  плащаниці мали можливість прийти як місцеві жителі, так і, у визначений час, вірні з деканатів єпархії. А також активно відвідували та приклонялися цінній реліквії студенти та учні шкіл  міста. Зокрема гімназисти Чортківської гімназії ім. о. М.Шашкевича, за сприянням директора, у трьох вікових категоріях активно взяли участь у прощі до копії Туринської плащаниці.

Також у часі перебування копії Туринської плащаниці за участю священиків єпархії відбулося Велике Соборування, де багато потребуючих могли випрошувати ласку оздоровлення для душі і тіла. Близько 1000 вірних прийняли святу Тайну Євхаристії і Сповіді.

ПРО  ТУРИНСЬКУ ПЛАЩАНИЦЮ.

Протягом декількох століть у соборі італійського міста Турина зберігається велике полотно довжиною 4,3 м, шириною 1,1 м. На його жовтувато-білому фоні виступають розпливчасті плями коричневих тонів — здалеку в цих плямах вимальовуються нечіткі обриси постаті людини і чоловічого обличчя з бородою та довгим волоссям. Дослідники стверджують, що це Плащаниця Самого Ісуса Христа. Історія Плащаниці складна і багата на події. Найважливіші з них для віруючих - поховання та Воскресіння Христа, а для всіх — її з'явлення безбожному світові напередодні XX ст.

У 1898 р. в Парижі проходила міжнародна виставка релігійного мистецтва. На неї привезли Плащаницю з Турина, як погано збережене творіння давніх християнських художників. Плащаницю повісили високо над аркою, а перед закриттям виставки вирішили сфотографувати. 28 травня археолог і фотограф-аматор Секондо Піа зробив дві фотографії. Один негатив виявився зіпсутим, а другий, розміром 60 х 50 см, ввечері того ж дня він занурив в проявник і заціпенів: на темному фоні негативу виявився позитивний фотографічний портрет Христа Спасителя — Обличчя з неземним виразом краси та благородства. Всю ніч просидів Секондо Піа в благовійному спогляданні, не відводив очей від портрету, що так несподівано явив йому в його домі Христа Спасителя.

"Свята Плащаниця Христова, — роздумував він, — сама якимось чином є фотографічно точним негативом, та ще й з величезним духовним змістом! Цій Святій Плащаниці, цьому дивному в людський зріст негативу, більше тисячі років. Але ж нашій, щойно винайденій, фотографії всього лише 69 років. Тут, в цих коричневих відбитках з Гробу Господнього, криється незбагненне чудо!"

Плащаниця представляє історію спасіння людства, яку Бог здійснив через хресну смерть та воскресіння свого Сина. Святе Полотно допомагає розважити та пізнати краще драматичний момент смерті Христа. Папа Іван Павло ІІ назвав Плащаницю «дзеркалом Євангелії».

Копія Туринської плащаниці у Чорткові https://buchacheparchy.org.ua/ Super User