Шестеро єпископів, близько двадцяти священиків та чисельно присутні вірні зібрались 10 березня 2013 року в катедральному соборі Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ, що в Донецьку, на освяченні внутрішніх розписів цього храму.

На свято прибули: Владика Михайло (Колтун), Єпископ Сокальсько-Жовківської  єпархії  УГКЦ, Владика Дмитро (Григорак), Єпископ Бучацької єпархії  УГКЦ, Владика Василь (Медвіт), Єпископ-помічник Донецько-Харківського екзархату УГКЦ, Владика Василь (Івасюк), Екзарх Одесько-Кримського екзархату УГКЦ, Єпископ Ян Собіло, Єпископ-помічник Харківсько-Запорізької дієцезії РКЦ, с. Тереса Слота, СНДМ, Головна настоятелька Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії, с. Петра Сичак, Провінційна Настоятелька Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії зі Словаччини, ієрм. Мирослав Чайка, ЧНІ, зі Словаччини.

Преосвященні Владики здійснили обряд освячення розписів храму, читаючи усі разом молитви перед царськими дверима, окропивши розписи та ікони свяченою водою, кадячи та помазуючи миром стіни, адже, як відомо, будівлю катедрального собору  десять років тому вже освятив Блаженніший Любомир (Гузар), тодішній Глава УГКЦ, у присутності восьми єпископів. Близько року тривала робота над розписом внутрішньої частини храму за участю майстрів із Сходу та Заходу України.

Розписи храму, виконані  в стилі класичного ренесансу і справді милують людське око своєю палітрою. Головні роботи розпису собору здійснив Іван Грабар, живописець і графік, член Спілки художників України, учасник українських та міжнародних виставок. Роботи цього митця зберігаються у Львівській картинній галереї, Національному музеї у Львові, МУНДМ та приватних колекціях в Україні, Росії, США, Канаді, Римі, Великобританії, Польщі. Підготовчі і малярські роботи виконала бригада під керівництвом Василя Шпура та його помічників (Михайло Шпур, Іван Пасенко, Віталій Салаш, Ярослав Намех). Серед митців зі Сходу України- Євген Орліков, Заслужений художник України,та Валентина Струніліна, професійна художниця, корінна доннечанка. Доречі, для п. Валентини це  перший досвід розпису церкви, адже до цього часу майстриня писала  тільки ікони. «Я професійний художник і здобула свою освіту у Львові. Я дуже вдячна єпископу за те, що він надав мені можливість здійснити мою давню мрію - писати ікони в церкві», - поділилася своїми переживаннями художниця.

Відтак, після освячення відбулася Архієрейська Божественна Літургія. Владика Михайло під час проповіді говорив про те, що люди разом, своїми стараннями, любов’ю та жертвою звели цей храм. «Бажаю вам нести у своїх серцях частинку зведеного вами храму, адже він є значимим подвигом в історії УГКЦ», - зазначив проповідник. Єпарх також пригадав, що Синод єпископів  УГКЦ наголошує  на «живій» парафії, в якій люди повинні дарувати Божу любов один одному, так як нам її дає Господь. Владика зауважив, що ми вже знаходимося на порозі Великого посту, який є нагодою для усіх робити внутрішні жертви для свого вдосконалення і належного ставлення до свого ближнього, таким чином  ділячись із усіма живим Христом. «Ми повинні старатися стати святими, попри те, що це є важко. Бути святим це не обставина, яка змушує до чогось, а це Божа ласка присвятити своє життя Йому. До цього потрібно бути готовими навіть віддати своє життя за свого ближнього», - додав владика.

Після урочистої Архієрейської Літургії  Владика Степан (Меньок), Екзарх Донецько-Харківського Екзархату УГКЦ, подякував єпископам-жертводавцям храму - Владиці Михайлу (Колтуну) та Владиці Дмитру (Григораку), наголошуючи, що краса храму полягає у тому, щоб у ньому були ікони, які би наближали людей  до Бога. «Попри те, що наш храм –невеликий, ми у ньому відчуваємо  себе, як у родинному колі, бо знаємо про життя один одного», - сказав владика.

Генеральна настоятелька Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії, с. Тереса, вражена чисельною присутністю молоді та дітей у храмі, подякувала їм у своєму вітальному слові за те, що вони так чисельно ходять до церкви і попросила їх завжди бути вірними Богові. «На одній із стін цього храму зображена перша сестра-служебниця Блаженна Йосафата Гордашевська. Гадаю, що це невипадково, адже сестри-служебниці плідно працюють на Сході України, допомагаючи тут духовенству», - промовила вона, заохочуючи батьків не боятися віддавати своїх дітей служити Богові і людям.

З нагоди такої важливої події в житті УГКЦ на Сході України надіслав лист-привітання Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, який зачитав о. Василь Пантелюк, канцлер Донецько-Харківського екзархату. «Із великою радістю я сприйняв звістку про освячення розписів у катедральному соборі Покрови Пресвятої Борогородиці УГКЦ у Донецьку. Це торжество є радістю не лише для тих, хто молиться у цьому храмі, а й для всього Донецько-Харківського екзархату. Ви довгі роки йшли до цього дня, будуючи та прикрашаючи цей святий дім. Кожного разу, коли входитиме у нього, вдивляйтеся у святі ікони та черпайте з них спасительну науку, вчіться жити справжньою живою вірою нашого Спасителя. Запевняю у своїй молитві за вас до Господа, прохаючи для вас щедрих Його ласк», - пише у Листі-привітанні Отець і Глава Церкви з нагоди освячення розписів катедрального собору м. Донецьк.

Поза увагою не залишилися і жертводавці-миряни храму, які отримали подячні грамоти з рук Владики Степана та о. Василя Пантелюка. Коментуючи подію о. Василь пригадав, що відтепер цей храм «наповнений особливою духовністю, яку зможе відчути кожна людина, яка завітає до нього, щоб піднести свої молитви до Господа».

Руслана Ткаченко, прес-служба
Донецько-Харківського екзархату УГКЦ

В Донецьку освятили розписи головного собору УГКЦ на Сході України https://buchacheparchy.org.ua/ Super User